Chapter 7: Getting to Know Plants
Choose the correct answer,
Q1. Which of the following has fibrous root?
(a) Peas
(b) Wheat
(c) Radish
(d) Neem
Answer
Answer: (b) Wheat
Q2. The process of loss of water by a plant through leaves is called
(a) evaporation
(b) condensation
(c) photosynthesis
(d) transpiration
Answer
Answer: (d) transpiration
Q3. Which one of the following is a function of leaves?
(a) Photosynthesis
(b) Transpiration
(c) Both (a) and (b)
(d) Support fruits
Answer
Answer: (c) Both (a) and (b)
Q4. Leaf venation and type of root is correctly paired in
(a) parallel venation, fibrous roots
(b) parallel venation, taproot
(c) no relation exists in leaf venation and type of roots
(d) reticulate venation, fibrous roots
Answer
Answer: (a) parallel venation, fibrous roots
Q5. Male reproductive part of flower is
(a) sepals
(b) petals
(c) stamens
(d) pistil
Answer
Answer: (c) stamens
Q6. Which is a correct set of parts of a pistil?
(a) Ovary, style and filament
(b) Ovary style and stigma
(c) Ovary, anther and filament
(d) Filament and anther
Answer
Answer: (b) Ovary style and stigma
Q7. Which is not a part of a leaf?
(a) Petiole
(b) Lamina
(c) Veins
(d) Nodes
Answer
Answer: (d) Nodes
Q8. parallel venation is not found in
(a) sugarcane
(b) peepal
(c) maize
(d) wheat
Answer
Answer: (b) peepal
Q9. Which is an example of a shrub?
(a) Spinach
(b) Mango tree
(c) Tomato plant
(d) Lemon
Answer
Answer: (d) Lemon
Q10. Which of the following type of plants has thick, hard and woody stem?
(a) Tree
(b) Shrub
(c) Herb
(d) All of these
Answer
Answer: (a) Tree