Chapter 1: Food Where Does It Come From?
Choose the correct answer.,
Q1. Which one of the following sets is not correct?
(a) Cow, rabbit, deer, goat
(b) Tiger, lion, wolf, panther
(c) Bear, crow, cat
(d) Rabbit, deer, cat, wolf
Answer
Answer: (d) Rabbit, deer, cat, wolf
Q2. Which one is not a food for a squirrel?
(a) Grains
(b) Small insects
(c) Fruits
(d) All of these
Answer
Answer: (b) Small insects
Q3. Rearing and management of fishes in large scale is called
(a) agriculture
(b) apiculture
(c) pisciculture
(d) horticulture
Answer
Answer: (c) pisciculture
Q4. Which of the following is a root vegetable ?
(a) Potato
(b) Carrot
(c) Cucumber
(d) Onion
Answer
Answer: (b) Carrot
Q5. Which part of a mustard plant is edible?
(a) Seeds and flowers
(b) Leaves and flowers
(c) Seeds and leaves
(d) Stem and roots
Answer
Answer: (c) Seeds and leaves
Q6. Honey bees are often seen sitting on flowers. Why do they do so?
(a) They like flowers
(b) They lay eggs on flowers
(c) They suck nectar from flowers
(d) All of these
Answer
Answer: (c) They suck nectar from flowers
Q7. Which one is the best for health?
(a) Boiled seeds
(b) Roasted seeds
(c) Wet swollen seeds
(d) Sprouted seeds
Answer
Answer: (d) Sprouted seeds
Q8. Which one of the following set comprises only herbivorous animals?
(a) Cow, goat, rabbit, deer
(b) Cow, goat, rabbit, wolf
(c) Wolf, goat, rabbit, deer
(d) Cow, crow, crane, camel
Answer
Answer: (a) Cow, goat, rabbit, deer
Q9. Animals which eat both plants and flesh of other animals are called
(a) herbivores
(b) carnivores
(c) omnivores
(d) sanguinivores
Answer
Answer: (c) Omnivores
Q10. Human beings are
(a) herbivores
(b) carnivores
(c) omnivores
(d) decomposers
Answer
Answer: (c) Omnivores
No Comments