Chapter 13: Fun with Magnets
Choose the correct answer,
Q1. The magnetic properties of a magnet cannot be destroyed by
(a) hammering
(b) heating
(c) dropping on a hard surface
(d) boiling
Answer
Answer: (d) boiling
Q2. Which two ends of a magnet are called magnetic poles?
(a) North pole
(b) South pole
(c) North and south pole
(d) Self demagnetisation
Answer
Answer: (c) North and south pole
Q3. Magnets attract
(a) wood
(b) plastic
(c) paper
(d) iron
Answer
Answer: (d) iron
Q4. Which is an example of a magnetic substance?
(a) Iron
(b) Nickel
(c) Cobalt
(d) All of these
Answer
Answer: (d) All of these
Q5. A freely suspended bar magnet rests in
(a) north-south directions
(b) east-west directions
(c) upside down
(d) any direction by chance
Answer
Answer: (a) north-south directions
Q6. Attraction is seen between the poles of two bar magnets in the case of
(a) N-pole of one magnet with N-pole of other
(b) N-pole of one magnet with S-pole of other
(c) S-pole of one magnet with S-pole of other
(d) all of these cases will show attraction
Answer
Answer: (b) N-pole of one magnet with S-pole of other
Q7. Which is a natural magnet?
(a) Magnetite
(b) Haemetite
(c) Bakelite
(d) Copper
Answer
Answer: (a) Magnetite
Q8. Choose the wrong statement
(a) Heat can destroy magnetic properties of a magnet.
(b) Magnets are made up of different materials and different shapes.
(c) There is a maximum attraction in middle of a magnet.
(d) Magnetite does not show magnetic properties.
Answer
Answer: (d) Magnetite does not show magnetic properties.
Q9. Magnets have a shape
(a) cylindrical
(b) ball ended
(c) horse shoe
(d) all of these
Answer
Answer: (d) all of these
Q10. When a bar magnet is brought near iron dust, most of the dust sticks
(a) near the middle
(b) equally everywhere
(c) near two ends
(d) at the middle and ends
Answer
Answer: (c) near two ends